Eco Architecture of P&R Hooggelegen by KCAP and JHK Architects

KCAP Architects &#038 Planners together with JHK Architecten have been awarded first prize in the competitors for the park and ride facility P&#038R Hooggelegen in Utrecht. The project is being commissioned by the Municipality of Utrecht and will be realised in two phases, every single comprising a 31,000 sq m building with 1,000 parking spaces. The first phase of the project is expected to be delivered by 2011, although the second phase will be constructed in between 2012 and 2015. The facility will be positioned along highway A2 Utrecht-Amsterdam between Papendorp workplace park and the Hooggelegen intersection.

Eco Architecture of P&ampR Hooggelegen by KCAP and JHK Architects

The heart of the sustainable facilities reveals open spaces that are filled with trees. The open space will also enable all-natural light and ventilation, reducing the general power expenditure and the carbon footprint of the facility. Lifted one particular level above the ground, the 9 and 7 storey high buildings are visible more than the new viaduct and a noise protection wall. The facades will be produced out of light bronze and silvery anodized aluminum lamellas. An internal route on the second level connects the two auto parks by bridges, passing commercial facilities and ultimately top users to the bus stop outdoors by the principal entrance. The ground level is completely kept totally free for auto entries and exits, taxis, buses and drop-off locations. The centre of each parking garages reveal large open spaces filled with trees, enabling for organic daylight and ventilation by means of the open facades.

Irma van Oort of KCAP mentioned: “Our idea for P&#038R Hooggelegen is versatile and innovative. Until the second developing phase is executed, the very first can perfectly function on its own. All aspects of the style idea, accessibility and the iconic look are incorporated in every single person constructing.”

Ad van Aert of JHK added: “A new organisational idea is introduced for the parking garage which gives for high efficiency. We believe we have found a truly sustainable resolution to flexibly manage the peaks in commuters’ traffic.”

Green Architecture of P&R Hooggelegen by KCAP and JHK Architects
Architecture Building Concept of P&R Hooggelegen by KCAP and JHK Architects
P&R Hooggelegen by KCAP and JHK Architects

green architecture,

Be the first to comment

Leave a Reply